www.csrknjazevac.org.rs

Да Наталија проговори и прохода

Четрнаестогодишња Наталија од рођења не говори и не хода. За терапију која би јој помогла породици је потребно 3.000 евра. Новац за почетак терапије прикупили су људи из њиховог окружења.Наталија Ристић из Сврљига од рођења болује од церебралне парализе: не говори, не хода, има проблема с дисањем, а породица све наде полаже у нову терапију коју лекари препоручују.

За две почетне терапије којима би се њено стање побољшало неопходно је 3.000 евра, али њена породица тај новац нема. Ипак, захваљујући правовременој помоћи људи из њене околине, паре за почетак лечења су сакупљене.

"Примала је она од рођења све што смо чули и што су лекари препоручили", каже Наталијина мајка Андријана. "Има неког побољшања, али није то неко велико побољшање."

Наталијина болест захтева целодневну бригу  свих чланова породице. Највише пажње поклања јој брат Ђорђе чија је највећа жеља, како каже, да његова сестра прохода и да почне да прича.

Терапијом коју препоручују московски лекари, говор и моторика ове девојчице могли би да се побољшају, али њена породица нема сталне изворе прихода.

"Нико не ради, ни ја ни жена", каже Саша Ристић. "Ја берем дрва, идемо на село, радимо, летњи распуст увек проведемо на селу, беремо дрва. И то је то."

Ко брзо даје, двапут даје

Акција прикупљања новца за Наталијино лечење, коју је организовао Центар за социјални рад у Сврљигу, трајала је две недеље, и завршена је приредбом у Сврљишком културном центру.

Хуманост може да се покрене, наглашава Весна Недељковић, директорка Центра за социјални рад, довољно да свако да свој мали допринос да би таква акција успела.

Зоран Никодијевић, директор  Основне школе "Добрила Стамболић" у Сврљигу, каже да ће драге воље помоћи увек, колико год могу.

Две терапије које трају по три месеца само су почетак у лечењу Наталије Ристић, а за наставак - биће потребно још новца.