www.csrknjazevac.org.rs

Геронтодомаћице - дар с неба

Ел. пошта Штампа ПДФ

Центар за социјални рад рад реализује пројекат ''Помоћ у кући за старе и особе са инвалидитетом. Услугом је обухваћено 49 корисника са територије града и 60 села књажевачке општине. Кроз јавне радове, ангажоване су три геронтодомаћице, један хаусмајстор и водитељ службе.

 

Foto: Knjazevacinfo

Растрзана између пословних и породичних обавеза, деца често забораве на своје старе и болесне родитеље. Бака Душанки Нешић и Слободанки Рајковић из Трговишта због тога много значи када геронтодомаћице дођу и помогну им у обављању свакодневних послова, али и када кроз разговор са њима прекрате дуге дане самоће, која је кад-кад тежа и од саме болести.

''Много значи када неко дође и помогне вам, уради све што треба. Не знамо как бисмо без њих, оне су дар с неба'', кажу старице.

Кроз пројекат ''Помоћ у кући за старе и особе са инвалидитетом'', квалитетну и организовану бригу о старима и болеснима, на начин какав би свако пожелео и својим родитељима, преузео је књажевачки Центар за социјални рад.

''Услуга је бесплатна и односи се на кориснике преко 60 година старости и инвалидна лица. Пружа им се помоћ у одржавању хигијене, припремању оброка, набавку намирница, лекова, вођењу код лекара, припремању огрева... За оне најнемоћније и најсиромашније обезбеђена је достава готових оброка из народне кухиње,'' каже педагод Ана Николић, водитељ службе.