www.csrknjazevac.org.rs

Помоћ и подршка деци са сметњама у развоју

Ел. пошта Штампа ПДФ

Центар за социјални рад “др Михајло Ступар” у Књажевцу реализује услугу пружања помоћи и подршке деци са сметњама у развоју. Услуга обухвата помоћ и подршку детету током боравка у школи уз помоћ стручног пратиоца и помоћ у кући од стране неговатељице.

Услуга Центра за социјални рад “Помоћ и подршка деци са сметњама у развоју” реализује се од 2011. године у родитељским, старатељским и хранитељским породицама у којима живе деца са сметњама у развоју. Помоћ и подршка се пружа деци у кући и током током боравка детета у школи. Неговатељица Сања Вукић пуно помаже једном малолетном дечаку и његовој учитељици у одељењу ИИ/2 Основне школе “Вук Караџић”.

фото: КњажевацИнфо


“Овде сам за време часа, одмора и ужине. За време часа му помажем око задатака, да не би устајао и сваку другу врсту помоћи”, каже неговатељица Сања Вукић.
Инклузивно образовање је законска обавеза са циљем да ниједно дете не буде ускраћено права на учење.

“Захваљујући сарадњи на локолнаом нивоу дошло је до потписивања споразима са Центром за социјални рад и основним школама око ангажовања неговатељица за личну помоћ. Детету се помаже у свим околностима како би дете несметано функционисало у школским условима”, истиче Маја Јовановић, водитељ службе.

Други део услуге “Помоћ и подршка деци са сметњама у развоју” одвија се кроз помоћ у кући. Породици Ане Ђорђевић, једне од корисница ове услуге, рад неговатељице пуно значи.

“Нама и детету је ово изузетно велика помоћ. И ја сам инвалид, тешко се крећем, ту је моја стара баба а и Ана не може сама да се брине о себи. Ани веома значе те промене када дођу неговатељице”, каже Анин отац Горан Ђорђевић.

Неговатељица је велика помоћ не само детету са сметњама у развоју већ и целој породици.

“Услуга помоћи у кући се огледа у низу активности. То је помоћ у одржавању личне хигијене, играње са децом, помоћ у кућним пословима, обезбеђивања намирница и припремања лаких оброка, као и психосоцијална подршка деци и члановима породице”, додаје Маја Јовановић, водитељ службе.

Услуга “Помоћ и подршка деци са сметњама у развоју” рализује у оквиру пројекта “Помоћ у кући за децу са сметњама у развоју” који је подржан од стране локалне самоуправе и националне службе за запошљавање.